Open top menu


La inflamació de la tercera parpella als gossos és molt comú, sobretot a races com el bulldog, cocker, beagle o shi tzu. Però ho podem veure a una àmplia varietat de races.

Segur que molts, en un moment o altre, heu tingut un gos amb aquest problema o heu vist un. El que detectem és un una massa rosada que sobresurt de l'ull, com un bultet.




Aquesta membrana té vàries funcions a l'ull com protegir de substàncies estranyes, el lubrica, ajuda a prevenir infeccions. Segrega d'un 30% a un 40% de les llàgrimes de l'animal.

Quan l'animal és agredit o s'espanta i tanca els ulls davant un efecte extern, aquesta glàndula apareix per protegir l'ull.

En molts casos, quan veiem que aquesta tercera parpella surt de l'ull, per sobre de la segona, és possible que us espanteu per la imatge, però no és res greu, ja que té un tractament, si fos necessari, molt senzill.




A vegades amb un simple massatge a l'ull, la membrana torna a col·locar-se al seu lloc i no hi ha cap perill. Si, tot i intentar recol·locar-ho, queda fora, s'haurà de fer una ràpida intervenció quirúrgica per crear una bossa que protegeixi el teixit ocular o tornar a col·locar la glàndula al seu lloc.




Fa anys, les intervencions eren extreure aquesta glàndula, però es van adonar que això provocava problemes al gos per falta de llàgrima. No lubricava el suficient i els ulls s'assecaven freqüentment. Per això ara es fa la técnica de "butxaca", protegint la glàndula sense la necessitat de treure-la per complet. Tot i així, en casos extrems o on no hi ha més remei, ho han de fer.




No és greu al principi, com moltes enfermetats, però si es deixa passar, pot provocar problemes realment greus als ulls, així que sempre s'ha de vigilar i cuidar.

No hi ha mesures preventives per aquesta enfermetat.

Sempre que veieu aquests símptomes al vostre gos, l'heu de portar al veterinari perquè us aconselli i valori si s'ha de fer la intervenció o no, amb un tractament adequat.


0 comentarios