Open top menu


Tots hem vist algun cop al nostre gos patir un malson i ens hem sentit malament de veure'l patir així. Als gossos els passa com a nosaltres. Somien i tenen malsons.




Els gossos necessiten dormir i descansar. Durant el dia, quan estàs a casa o hi ha sorolls constants, tenen un somni lleuger, sempre atents als moviments o sorolls del voltant. Però a la nit, que és quan normalment hi ha més pau, arriben al somni profund, que no acostuma a durar més de 20 minuts, i que necessiten per descansar bé.



Poso les exemples de nit i dia però també poden arribar al somni profund durant el dia, és clar. Somnis dels que a vegades costa molt despertar-los. I amb això heu d'anar amb molt de compte.

Despertar a un gos bruscament quan té un malson o està profundament adormit pot ser perillós, ja que s'espanten. Com nosaltres.



Quan un gos veig que té un malson massa fort, l'acarono suaument, parlant-li fluixet fins que es calma o es desperta. A mi em fan patir i intento ajudar a que sortin d'aquest estat. Si feu això, vigileu com l'acaroneu i estigueu alerta, ja que si es desperta de cop, al mig del malson, podria mossegar com acte reflexe. A mi no m'ha passat mai, potser perquè ho faig molt suaument, però té tot el sentit del món, ja que molts cops quan despertem de depèn quin somni triguem uns segons a ser conscients d'on som i què ha passat.

Si el somni profund del teu gos és normal, deixa'l dormir. Necessiten descansar. Un gos que pateix insomni (que pot passar) es torna més arisc i pot caure malalt.




Tot és normal fins que veiem que el gos va a l'extrem. Si dorm massa i/o gairebé sempre té malsons que acaben en udols o convulsions, l'hauria de visitar un veterinari, amb el vostre seguiment escrit i explicat.




Si el trobeu adormilat massa sovint, decaigut, podria tenir febre o trobar-se malament.

Si no dorm el que necessita, podria, a més de caure malalt, tornar-se més agressiu i arisc.

Dormir gairebé tot el dia és manca d'energia i també ho hem de vigilar.

Quan somien profundament podem arribar a sentir grunyits, lladrucs, gemecs... Mouen els ulls ràpidament, aixequen les orelles, mouen les potes. Són impulsos elèctrics al cervell.




És a dir, que no ens hem de preocupar si veiem que el nostre gos somia o té malsons de tant en tant. Es va descobrir que els gossos somien de manera semblant a nosaltres, igual que els gats, i que necessiten descansar per la seva salut.




Segons un estudis, es va descobrir que quan el gos dorm augmenta la seva activitat cerebral. Quan arriben a l'etapa REM (igual que nosaltres) la seva activitat es multiplica i és quan somia i pot patir malsons. Els seus ulls es mouen més ràpid, profundament dormits.




La manera de descansar i dormir dels gossos, tot i ser molt semblant a la nostra, varia quan parlem de somni profund i estar alerta. Com comentava abans, la seva etapa REM pot ser de 5 a 20 minuts i van despertant de tant en tant, per tornar a dormir, gairebé sempre en estat d'alerta. Els animals necessiten aquest instint per reaccionar davant qualsevol perill extern, com quan viuen (o vivien) al bosc o muntanya.

0 comentarios