Open top menu


Molts cops no som conscients del mal que alguns aliments poden fer als nostres gossos fins que els fa reacció. Tot i que a nosaltres ens vagi bé menjar depèn què, per a ells pot ser realment nociu i provocar reaccions molt negatives. Tots els aliments que indicaré són negatius per a gossos, sempre tenint en compte que ha de ser una quantitat suficient com per tenir un problema greu.




XOCOLATA






El component de la xocolata que és tòxic als gossos es diu Teobromina. Els gossos la metabolitzen molt més lentament que nosaltres, el que provoca grans acumulacions al seu organisme arribant al nivell de toxicitat. Si el gos menja una petita quantitat és possible que només li faci mal i tingui vómits o diarrees, però en quantitats suficients, provoca tremolors musculars, convulsions, ritme irregular cardíac i, fins i tot, parada cardíaca, atac de cor. La xocolata negra té un alt nivell de Teobromina, així que 25 grams d'aquesta xocolata a un gos de 20 quilos podria suposar un enverinament.


RAÏM I PANSES




Ara que s'apropa Cap d'Any, he sentit molts casos de gent que, a la vegada que ell es pren un amb la campanada, li dona un altre al seu gos. Ho entenc, volen passar d'any amb el seu amic i que ell també el disfruti. Però és millor que el gos vagi menjant una altra cosa, que no pas raïm. Els provoca insuficiència renal aguda. Símptomes com deshidratació, esgotament, dolor abdominal... La dosi tòxica de raïm és de 32 grams per quilo de pes del gos i la de pases d'11 a 30 grams per qui de pes del gos. Té un alt índex de mortalitat.


CAFÈ


Molt semblant als símptomes i conseqüències de la xocolata.


CEBA




Provoquen un tipus d'anèmia molt greu anomenada anèmia hemolítica. Es produeix una oxidació dels glòbuls vermells. Quan passen uns dies, es veuen símptomes com poca coordinació al caminar, taquicàrdia, dificultat respiratòria... Anèmia. Ho provoca una substància anomenada Tiosulfat.


ALL



Mateixos símptomes o molt semblants als de la ceba, amb diarrees, vómits i, fins i tot, pancreatitis. Cal major quantitat d'all que de ceba per arribar a una intoxicació ja que el nivell de Tiosulfat és menor.


LLET



La majoria dels gossos tenen intolerància a la lactosa un cop passen la época de cadell (on han de prendre llet materna no únicament de vaca ja que no els aporta les suficients vitamines ni nutrients). Tenen problemes gastrointestinals quan la prenen, sempre tenint en compte la quantitat i la seva tolerància.


BEGUDES ALCOHÒLIQUES




Sí, no és molt normal que a algú se li acudeixi donar alcohol a un gos, però pot passar ni que sigui un dia per una situació especial o per fer partícip al gos d'una celebració. Les begudes alcohòliques contenen Ethanol, molt tóxic als gossos. Deprimeixen el sistema nerviós, respiratori i cardíac, amb el risc de matar-los.


DOLÇOS, PASTES, LLAMINADURES (XILITOL)




Els productes que contenen Xilitol són altament tóxic per als gossos. Aquest ingredient s'utilitza com edulcorant baix en calories a molts productes que trobem a forns i confiteries, per la elaboració de caramels i xiclets o aliments per a diabètics. Els gossos que consumeixen Xilitol poden patir una alliberació repentina d'insulina causant una baixada de sucre en sang, hipoglucèmia. També poden patir problemes hepàtics. Una dosi de 0,15g/kg ja poden provocar hipoglucèmia al gos i 1,4-2g/kg, problemes hepàtics.


NOUS




Són perjudicials pel seu alt nivell en fòsfor, sobretot les de Macadàmia, que poden provocar dificultats motores (tremolors, debilitat, paràlisi temporal de les potes de darrera), vòmits i hipertèrmia.


No és qüestió de ser alarmista i ara pensar "Jo li he donat raïm al meu gos!!" o coses així, sinó de tenir-ho present per situacions futures.



La frase "Doncs jo sempre li he donat i mai li ha passat res" et pot servir fins que li passi i després vindran les llàgrimes i les lamentacions. És millor prevenir que curar, sempre s'ha dit i no hi ha frase més certa.



Això són consells que crec que heu de saber i que no estan de més per cuidar millor dels nostres peluts.




0 comentarios