Open top menu


Segons el llibre The Intelligence of Dogs, de Stanley Coren, el Border Collie encapçala la llista com uns dels gossos més intel·ligents. Diuen que és capaç de controlar les ovelles amb la mirada, com si les hipnotitzés, com a gos pastor.




Hi ha especulacions que diuen que el Border Collie va arribar a Gran Bretanya al segle V per les tribus celtes que viatjaven per Europa. Els primers indicis d'aquesta raça són del segle X, quan el Border Collie es va convertir en un dels principals enemics del llop. Aquest gos s'ha utlitzat, sobretot, com a gos pastor i vigilància dels animals de granja, ajudant a l'home, per les seves ànsies de "treballar" i pastorejar.



També fan el servei de detecció de narcòtics o com gossos guia.

El seu nom (Border: frontera) indica el seu origen, ja que a la frontera entre Escòcia i Anglaterra es va seleccionar aquesta raça amb la idea de fer un gos capaç de treballar durant dies a terrenys complicats. Sobre Collie hi ha vàries hipòtesi ja que alguns diuen que ve de la paraula coley, que significa negre, altres que prové de colley, que són un tipus d'ovelles escoceses...




Els Border Collie no persegueixen únicament a les ovelles, sinó que les envolten i les fan anar on ells volen. Saben com fer-ho i tenen aquest instint, després de tants anys realitzant aquesta feina. I, com deia, el poder de la seva mirada és conegut i admirat per molts.



He sentit molts casos de gent que té un gos d'aquesta raça afirmant que quan són un grup de gent, els envolta i fa voltes per unir el grup. O molts intenten còrrer darrera de bicicletes o cotxes instintivament.




Els Border Collie senten una necessitat de fer servei, de còrrer, de fer exercici. És molt important cansar aquell gos amb carreres, exercici, jugant amb un frisbee... A més de passejar, necessiten més moviment i acció. També són molt coneguts, actualment, a l'Agility.




No satisfer aquestes necessitats al gos el pot frustrar fent que acabi, per exemple, perseguint cotxes, molt comú entre ells. S'ha de vigilar molt ja que les morts d'aquesta raça per atropellament són molt comuns. I, tot i satisfer aquestes necessitats, sempre s'ha de vigilar en espais oberts on hi ha cotxes ja que, en un moment donat, podria fer-ho.




El color més comú i conegut entre els Border Collie és el negre predominant, amb blanc, però també trobem vermellosos, gris, blavós i marró.




Necessiten raspatllats amb freqüència per mantenir el seu pèl en bon estat.

Com sempre, és un gos amb història com pastor però, ben educat i amb un propietari que sàpiga entendre les seves necessitats i satisfer-les, guanyarà un amic fidel i obedient durant molts anys.






0 comentarios