Open top menu


Els gossos poden ofegar-se amb certa facilitat a l'hora de menjar qualsevol cosa que trobin ja sigui el seu pinso o altres elements que trobin al carrer o muntanya. La Maniobra de Hiemlich als gossos els pot salvar la vida en un moment donat.




A vegades un gos es pot ennuegar menjant, per pèls o per altres factors sense arribar a l'asfíxia. Això és molt més comú i a tots ens ha passat. El que jo sempre he fet i sembla que els calma, és acaronar la gola suaument fent que el seu morro miri amunt i així ajudo a que baixi el que els ennuega. Això ho faig quan no hi ha major perill i no es tracta d'una urgència per ofegament, és clar.




Si veieu que el vostre gos s'ofega i no pot respirar, podeu realitzar la Maniobra de Hiemlich. Per fer-ho us heu de col·locar darrera del gos, amb les cames obertes, i aixecar-li les potes del darrera. Heu d'apretar el seu abdomen i fer una lleugera sacsejada. Les potes de davant del gos han de quedar a terra, de manera que el tens col·locat com un carretó.




Si el gos és petit, el pots aixecar totalment del terra.

No tingueu por de fer pressió al gos a l'abdomen en aquell moment, ja que heu d'ajudar a que surti el cos estrany que l'ofega. Sense fer-ho amb una força exagerada o el podrieu fer mal.

Si veieu i teniu a la vista l'objecte, sempre podeu intentar treure-li de la boca vosaltres mateixos però amb compte, ja que el gos estarà espantat i podria mossegar per nervis.




Si l'animal s'ofega però pot respirar, porteu-lo urgentment al veterinari.

Quan tinc gossos grans a casa no els deixo jugar amb pilotes de tennis. És una mania basada en realitats. Un gos s'excita molt jugant amb una pilota i no és tan estrany que se la fiqui molt endins a la boca i pugui arribar a ofegar-se amb ella. Fins i tot al llençar-la a l'aire hi ha gossos que l'agafen al vol i se'ls pot quedar travessada a la gola. Així que els gossos petits tenen la pilota de tennis i els grans la de bàsquet que tinc sempre al jardí. M'estalvio ensurts i nervis!




Quan has realitzat la Maniobra de Hiemlich i li has fet la pressió uns cinc cops a l'abdomen, revisa que l'objecte que l'ofegava ha sortit i agafa'l.




Aquesta maniobra és una técnica per fer servir en moments urgents on no hi ha temps de reacció. Per tota la resta, podeu ajudar amb copets a l'esquena, buscar a la seva boca que és el que l'ennuega, acaronant la gola i, sobretot, portant al veterinari ràpidament.

0 comentarios