Open top menu


Segur que molts de vosaltres heu vist als vostres gossos menjant herba en un moment donat. Alguns de manera habitual i d'altres que ho fan de tant en tant per després vomitar-la.




Els veterinaris no tenen una explicació exacta del per què d'aquest fet però sí que hi ha dues teories, les més utilitzades, que semblen correctes.

Alguns opinen que la falta de sulfur orgànic als menjars comercials per a gossos els fa menjar herbes i suplir aquesta deficiència. També diuen que potser els agrada el sabor. Això no significa que tots els gossos que busquin aportar aquestes vitamines extres tinguin una mala alimentació. Molts dels que la mengen tenen una dieta equilibrada i correcta.




La més recurrent, que acostumem a veure als gossos, és de la purgar-se ells mateixos.

A vegades han menjat massa i tenen mal d'estómac o simplement molèsties. Quan surten busquen herbes, algunes més que altres, i les mengen per provocar-se el vòmit i així sentir-se millor. Netegen el seu sistema digestiu. Els gossos que la mengen per vomitar acostumen a fer-ho gairebé sense mastegar-la, tragant-la de cop.




Tot i ser una reacció natural del gos la de buscar herbes per netejar-se, heu de vigilar molt que no ho faci contínuament. Hi ha herbes amb pesticides o fertilitzants que podrien intoxicar-lo i herbes que no són bones per a ells. Normalment ells ja saben quines herbes estan menjant i fins i tot escullen entre totes abans de menjar però això no vol dir que s'equivoquin o les herbes estiguin en mal estat.




Si el gos les menja de manera habitual i no vomita podria ser una deficiència a la seva alimentació i seria oportú portar el gos al veterinari per revisar el seu estat de salut.

També hi ha gossos que ho fan per costum, diàriament, i això podria ser un vici alimentari, una afició per menjar coses com terra, parets... incloent herba.




La herba actua com una substància irritant a la paret de l'estómac de l'animal provocant el vòmit, així que tampoc és molt recomanable que un gos amb mal a l'estómac la mengi de manera habitual, ja que no soluciona el problema base i, a més, es provoca gastritis.




Els experts coincideixen que els gossos que mengen herba de manera habitual i freqüent representa una patologia alimentària, anomenada "Pica". A vegades pot ser causat per l'avorriment però d'altres té un origen més profund. Ha d'intentar evitar-se amb joguines que puguin mastegar i estimular una conducta més correcte. O el companyerisme amb un altre gos, per exemple.




Pot revelar que aquest gos ha tingut accés a deixalles, a les escombraries, i que no tolera del tot els ingredients del seu menjar habitual. El millor és que el revisi el veterinari o un etòleg per mirar de solucionar aquest hàbit.



Jo, particularment, mai deixo que mengin massa herbes. Entenc que de tant en tant ho facin per netejar-se si es troben malament i, si és així, no dic res. Però hi ha gossos que ho fan sempre, de manera habitual, com un costum, i no m'agrada ja que, com comentava, els pot fer mal per irritar-se l'aparell digestiu. I mai saps quines herbes els fan més mal que altres! Així que intento distreure'ls jugant o els aparto de la seva ansiada herba per portar-los a un altre lloc. Sempre és millor prevenir que curar!






2 comentaris :

  1. tenia entès que era un signe de estrès quan ho fan continuament

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament també pot ser per estrès però les dues teories de les que sempre es parla i semblen les més segures són les que comento.
      No descartaria que l'estrès fos un factor important a tenir en compte ja que, depèn com vinsquin i el que hagin passat, poden patir-ne molt i actuar de diferents maneres.

      Elimina