Open top menu


Bobby era un gos de la raça Skye Terrier, propietat del policia local d'Edimburg (Escòcia) John Gray. 

John era, segons diuen, jardiner de professió, però per necessitats econòmiques va començar a treballar amb la policia com a vigilant nocturn.




Desde que van adoptar a Bobby van ser companys inseparables però, desgraciadament, la tuberculosi va afectar a John Gray i se'l va endur el 15 de febrer de 1858.

Al funeral, Bobby va estar present, i també va seguir a la gent fins el cementiri Greyfriars Kirkyard, on John va ser depositat. Amb un amor, fidelitat i lleialtat extrema, Bobby va passar els seus propers 14 anys a la tomba del seu amic, fent guàrdia i companyia a en John Gray.




El gos es negava a apartar-se de la tomba, tot i el fred i la gana que a vegades passava.

Tres anys després de la mort d'en John Gray, el Castell d'Edimburg va començar la tradició de disparar cada dia a la una perquè tots els ciutadans ajustessin els seus rellotges. El Bobby es va fer amic d'un dels soldats que participava d'aquesta acció, Scott, i l'acompanyava quan ho feia. Just després del tret, el gos corria cap a un restaurant que es deia "The Eating House" on el propietari li donava l'esmorzar.




Molts ciutadans es van encarinyar del Bobby i li van arreglar una espècie de refugi als terrenys de l'esglèsia, tot i que els gossos no estaven permesos a la zona de sepultures. També li portaven menjar i aigua, sensibilitzats per aquest acte de fidelitat.




Al 1867, davant el crexiement de gossos abandonats, les autoritats van aprovar una llei que obligava a registrar a tots els gossos d'Edimburg i el que no ho estigués, seria eliminat. Sir William Chambers va decidir pagar la licència d'en Bobby i li va fer un collar amb una placa de bronze on es llegia "Greyfriars Bobby from the Lord Provost - 1867 - licensed". Collar que actualment es pot veure al Museu d'Edimburg.




Bobby va morir sobre la tomba de John Gray l'any 1872. Un any després, la Baronesa Burdett Couts va fer esculpir una estàtua en memòria d'aquell gran gos, i una font per conmemorar la vida del Bobby. Aquella estàtua va ser construida fent que el gos mirés cap a la tomba d'en John Gray, enfront de l'esglèsia de Greyfriars, al sud del pont George IV.




En Bobby va ser enterrat a escasos metres del seu propietari.




El 13 de maig de 1981, la Dog Aid Society d'Escòcia va agregar una petita làpida on es llegeix  "Greyfriars Bobby - died 14th January 1872 - aged 16 years - Let his loyalty and devotion be a lesson to us all".



Aquesta història ha estat escrita per diferents autors fins que els estudis Disney van decidir fer una pel·lícula de la història basat en el llibre de Eleanor Atkinson, que es diu Greyfriar's Bobby.



0 comentarios