Open top menu


És força freqüent trobar-nos amb gossos que han patit o pateixen conjuntivitis en algun moment. És a dir, la inflamació i a vegades infecció de la membrana que recobreix la superfície interna de les parpelles.




Veurem com el gos tanca més un ull (o els dos), que se'l grata sovint, a vegades utilitzant el sofà, el terra, el seu llitet... com ajuda, el té més vermell, crea moltes lleganyes...




Mai hem de veure normal que l'ull del nostre gos estigui vermell, a excepció de races de parpelles caigudes (com el bull dog) i, tot i així, mirem que no sigui una infecció! Si ho veiem, haurem de vigilar que no li duri gaire i, si ho fa, fer una visita al veterinari ja que pot ser conjuntivitis o, fins i tot, una aranyada dins del propi ull.




Existeixen productes per realitzar netejes dels ulls, serums fisiològics preparats per això. No proveu d'utilitzar productes per humans ja que podrieu agreujar la situació.

Hi ha diferents motius pels que el gos pugui tenir conjuntivitis. Us indico alguns d'ells.

Entropió

Les pestanyes de l'animal entren en contacte amb la còrnia i li suposa una inflamació instantània. El gos tanca l'ull, crea llàgrima, lleganyes i picor. Algunes races són més propenses a aquest problema com el Chow Chow, el San Bernardo... Pot intervenir-se quirúrgicament. Si es decideix no fer, l'ull necessita cures constants.




Ectropió

La parpella està cap a fora, deixant la conjuntiva en contacte amb l'aire. Les races més predisposades són el cocker i gossos de parpelles penjants. Amb una intervenció pot recol·locar-se la parpella.




Els irritants químics també poden crear aquesta inflamació. Netejadors de casa, pesticides... De la mateixa manera que elements externs que puguin ficar-se a l'ull com la sorra, pedretes...

La conjuntivitis a vegades és la mostra d'una altra enfermetat, i això també ho hauriem de vigilar.

Una aranyada a l'ull es podrà veure a través d'un examen veterinari i ho haureu de tractar al moment o podria derivar en una úlcera, ja que és una ferida.




La neteja dels ulls és molt important, sobretot en gossos que ja acostumen a crear leganyes o que tenen molt de pèl al voltant dels ulls.

És important realitzar aquesta neteja amb una gasa i no amb cotó. Utilitzar productes que no tinguin el risc de deixar dins de l'ull cap resta. Coliris o serums els trobareu a botigues especialitzades o al veterinari. Per la neteja diària podeu utilitzar camamilla, que, a la meva opinió, va molt bé.




La conjuntivitis és una de les enfermetats més habituals en animals domèstics però, si no la tracteu, provocaria d'altres molt més importants i futurs problemes oculars i visuals seriosos al vostre gos.


0 comentarios