Open top menu


Amb el bon temps comencen a aparèixer les processionàries dels pins. Són erugues que baixen a terra després de passar tot l'hivern penjades dels pins a unes bosses de seda. Quan baixen per realitzar la muda es col·loquen en filera (d'aquí ve el seu nom), cridant l'atenció dels gossos que veuen una gran extensió d'alguna cosa que es mou.




Que els gossos juguin amb elles o les intentin agafar és molt perillós. La processionària té uns pèls a la part superior carregats amb una substància tòxica que deixen anar com defensa davant un perill i, en aquest cas, amb el gos. Aquestes pues es claven i alliberen verí provocant una forta irritació similar a una cremada, amb molt de dolor.




Si un gos la toca amb el morro començarà a sentir dolor i veureu com es dóna cops amb les potes a la cara, patint una gran irritació. L'animal pot començar a babejar, vomitar, excitar-se...




Si li toca els ulls s'inflamaran provocant diversos tipus de malalties als ulls com la conjuntivitis, queratitis...

Si és a la pell patirà reaccions al·lèrgiques, dermatitis... Si intenta llepar-se, la irritació li passarà també a la boca.




El major perill és a la llengua o dins la boca. Les pues de la processionària provoquen necrosi a la llengua i pot perdre els tros de llengua que ha estat en contacte amb les pues. A nivell de laringe, li pot provocar l'asfixia portant a la mort.




Heu de rentar a l'animal (sencer) amb aigua tèbia ja que la calor destrueix la toxina.

Però, evidentment, haureu de portar d'urgències al vostre animal si el contacte amb la processionària és més greu perquè li puguin aplicar el tractament necessari o, depenent l'estat, haver d'ingressar el gos durant uns dies.
 
He vist en primera persona la reacció d'una processionària que va caure al cap d'un gos a la terrassa d'un bar (ni estàvem a la muntanya) i la reacció al·lèrgica va ser molt ràpida i de gran risc. Es va inflar en segons i vam poder veure com el gos s'anava apagant.
 
Vàrem còrrer a l'hospital veterinari més proper on el van tractar a l'instant amb antihistàminics però aquesta reacció, en no gaire estona, l'hagués afectat a les vies respiratòries i no hagués tingut temps.
 
L'ensurt d'aquell dia crec que no l'oblidarem cap dels que estàvem allà...




Com veieu, es tracta d'un perill real i que no heu de deixar passar o el vostre gos podria tenir conseqüències fatals. Ara que arriba la calor i la processionària baixa dels arbres, hem de vigilar molt i si podem evitar treure als gossos per les zones de pins, millor. És impossible controlar a l'animal constantment i veure la filera de processionàries sempre abans que els gossos.




Espero haver ajudat amb aquest tema i evitar ensurts en un futur!

0 comentarios