Open top menu


La filariosi canina o dilofilariosi (coneguda com el "cuc del cor") és una greu malaltia que pateixen sobretot els gossos, tot i que també es pot trobar a altres animals com els gats, guineus, llops…i ocasionalment a l'home.




Aquesta malaltia s'ha propagat ràpidament al món i es transmet a través del mosquit, a zones templades i humides. Pot causar la mort si no es tracta adequadament, així que la seva prevenció i control és molt important en aquest cas.



El mosquit (el transmeten mosquits de diferents gèneres) inocula el paràsit al gos que es reprodueix al seu organisme i va pel corrent sanguini fins que, a la seva fase adulta, s'instal·la al cor de l'animal.



Durant aquest pas cap al cor, el paràsit crearà obstruccions i problemes de circulació de la sang, el que provocarà un augment de la pressió arterial i greus problemes al cor com fer que bombi més del normal i fins i tot, l'aturada cardíaca. El gos patirà conseqüències als pulmons, fetge, ronyons i al cor.



Desgraciadament els símptomes no apareixen a l'instant i poden sorgir un any (o més) tard, quan el paràsit ja s'ha reproduït i el gos ja ha patit problemes interns.

Els símptomes poden ser la tos, aprimar-se, cansament continu i ràpid davant qualsevol activitat, inapetència, hemorràgies nasals i bucals, apatia, respiració accelerada constant… Als casos aguts pot col·lapsar les venes del cor produïnt la mort.



Tot i la gravetat de la malaltia, pot tractar-se exitosament i evitar el final fatal que esdevindria sense una atenció adequada.

Abans d'arribar al punt d'haver de tractar a l'animal, ja que el tractament és molt agressiu pels efectes secundaris i depenent de com estiguin els seus òrgans d'afectats serà millor o pitjor, hem de mantenir un control i, sobretot, prevenció davant el risc.



Hi ha productes que s'administren una vegada al mes per prevenir que les larves es reprodueixin sota la pell de l'animal i eviten la proliferació del paràsit. Hia ha diferents productes per això, caldria consultar-ho amb el veterinari.

A més, no oblideu mai les pipetes i collars protectors com l'Scalibur o semblants, per evitar les picades de mosquits i altres insectes.



Podeu portar un control amb analítiques, sobretot si el gos ja ha patit abans la malaltia, per evitar la seva aparició i tractar-la el més aviat possible.

Tot i la gravetat de la malaltia i davant el fet que el maleït paràsit s'allotgi al cor, repeteixo que hi ha un tractament a seguir i que, en la majoria de casos, l'animal es salva.



Espero haver-vos ajudat amb aquesta informació. Desgraciadament hi ha massa riscos amb mosquits, paparres i d'altres insectes i sempre hem de prevenir amb antiparàsits interns i externs.

0 comentarios