Open top menu


Tots sabem que hi ha gossos que ho passen realment malament amb la calor, ja que ells són molt més sensibles que nosaltres i no tenen la capacitat de regular la seva temperatura com els humans. Un "cop de calor" pot ser mortal en un gos o un gat.




Deixar el gos dins d'un cotxe durant 10 minuts a ple sol, pot provocar aquest cop de calor (o hipertermia). Ells no poden suar, ja que no tenen glàndules sudorípares. Els gossos regulen la seva temperatura amb el panteix ("jadeo") o la suor que eliminen pels coixinets de les potes.

Els símptomes apareixen quan la seva temperatura supera el 42 graus. Tenen tremolors musculars, no mantenen l'equilibri, vomiten, saliven molt més, les genives es tornen seques i amb saliva viscosa...




No podem fer baixar la temperatura del gos de cop. Hem de portar-lo ràpidament al veterinari. Si no tenim aquesta opció, he llegit uns consells a tenir en compte, com ara humitejar el coll i el cap de l'animal (no tapar completament) amb aigua no molt freda, portar a un lloc fresc, humitejar la boca sense forçar a beure, col·locar un gel sobre el nas, aixelles i angonals. Quan la respiració torni a ser normal, posar una tovallola humida sota d'ell. I portar al veterinari a tota pressa. Recomanen NO tapar l'animal amb tovalloles mullades, mai.

Hi ha races més propenses a afectar aquesta calor, com ara els bóxer, carlinos, pequinesos, bull dogs... (els braquicèfals, amb el morro molt més petit i xafat).




Per evitar que al teu gos o gat li pugui passar una cosa així, heu de tenir en compte aquests consells:


    • Mantenir sempre aigua abundant i fresca per l'animal. Deixar l'aigua al sol provoca que es calenti i no refresqui el que és necessari.
    • Tenir al gos a un lloc ventilat i obert. Deixar el gos tancat a un balcó (ja de per sí no ho trobo bé ni a l'hivern) o a un altre espai on no es pugui amagar a la ombra, és un perill.
    • No treure'l a fer excercici o jugar o passejades grans quan les temperatures són massa altes, a les hores de més calor.
    • Pots col·locar tovalloles humides perquè s'estirin.
    • Mantenir la temperatura de casa a un nivell no gaire calorós, tancant persianes quan toca el sol, si no tens aire acondicionat.
    • Si el portes d'excursió o el treus a passejar, porta aigua per poder oferir al gos.



És molt important tot el que us he comentat i el tema de deixar el gos dins del cotxe massa estona, lamentablement és habitual a l'estiu i hi ha hagut molts casos de mort per aquest motiu. 




El que comentava abans de tenir el gos al balcó (cosa que no estic d'acord), no és legal. Vaig llegir ja fa temps que, per número de metres d'espai per ell, no és suficient i es pot multar. Una altra cosa és que deixis el balcó obert perquè entri i surti quan ell vulgui. Però tancar-lo allà no està permès. I no ho trobo bé, perquè són espais petits, a ple sol o amb el fred de l'hivern. La majoria borden per tot, a tothom que passa o als gossos que veuen, provocat també per l'estrés que pateixen tot el dia a aquell espai reduït. Si eduques el teu gos perquè s'estigui a casa, no tens aquesta necessitat...




També és molt important el tema del morrió. Aneu amb molt de compte perquè amb el morrió no poden fer el panteix com ells necessiten i també els pot provocar que pugi la seva temperatura. Això no vol dir que si mossega el portis sense morrió, sinó vigilar que sigui poca estona i, evidentment, a casa no se li deixa posat (hi ha gent que ho fa perquè no bordi o coses així...).



0 comentarios