Open top menu


El Pastor de Brie, també conegut com Briard, el trobem a França, sobretot al nord, tot i que ja el podem veure a Europa i Estats Units, sobretot. És una de les races pastores més antigues amb el Pastor del Pirineus. 





Al 1888 un veterinari va afirmar que prové del creuament del Barbet i el Pastor de Beauce. De fet, diuen que el Pastor de Beauce és el seu germà de pèl curt, però d'ell ja parlarem un altre dia.




Sembla que el Pastor de Brie va acompanyar a personatges com Carlomagno o Napoleón. La raça va ser reconeguda a una exposició de París l'any 1863.

Segons he llegit, va ser utilitzat pels francesos a la Primera Guerra Mundial com correu, portant ordres i missatges.

Però com se'l coneix i en el que més ha ajudat a l'home és com gos pastor, guardià del ramat.




Pot pesar entre 35 i 45 quilos, sent un gos gran de mida entre 60 i 68 cm. Les femelles, com sempre, seran més petites. El seu pèl és llarg i abundant pel que haurem de tenir cura d'ell i raspallar de manera habitual. Pot patir de displàsia de cadera o la torsió d'estòmac, amb el que hem de vigilar sempre. I compte amb els ulls, ja que els gossos amb pèls molt propers als ulls s'han de cuidar i netejar per evitar problemes oculars, com la conjuntivitis.




Com sabeu, races com per exemple els Border Collie, tendeixen a fer pasturatge el que troben: persones, cotxes... Fan cercles al teu voltant quan estàs amb gent per unir-vos, persegueixen cotxes… Doncs més o menys pot passar el mateix amb el Briard o races semblants que han estat gossos pastors durant segles. Mossegarà (lleument) els talons si corres, estarà nerviós si no té activitat…




Això que comentaré ara val per a tots els gossos però em centraré en el Pastor de Brie: has de ser conscient del gos que estàs adoptant i cobrir les seves necessitats físiques i mentals. A més del carinyo i atenció que li puguis oferir (diàriament, és un més a la família) has de tenir en compte que necessita cremar energia i buscar què és el que necessita. Potser amb passejades llargues (no 10 minuts per fer les seves necessitats i a casa) i jocs té suficient però també hi ha altres activitats com el disc dog (hauríeu de veure si físicament el pot fer) o l'esport de herding (ser gos pastor). Sobre l'esport del herding us diré que es tracta de guiar diferents animals com vaques, ovelles, ànecs… No sé si cap als altres animals que hi participen és tan satisfactori o, si més no, estressant, però us podeu informar (jo ho faré) ja que a vegades el propi gos té l'instint de guiar i no veig malament trobar la manera de satisfer la necessitat, sempre que no fem mal a cap altre ésser viu.



Com veieu, un altre gos de companyia fantàstic que, potser, alguns encara no coneixíeu. I els que ens queden!

0 comentarios